Alles wat je moet weten over sitemaps | Via3 new marketing & media
2509
single,single-post,postid-2509,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive
 

Alles wat je moet weten over sitemaps

29 jun Alles wat je moet weten over sitemaps

Alles wat je moet weten over sitemaps

Sitemaps zijn documenten of pagina’s waarin links naar alle pagina’s van een website staan. Meestal is deze lijst op relevantie gesorteerd, waarbij de homepage bovenaan staat. Daarna volgen vaak de pagina’s die onder de homepage hangen, etc.

Zoekmachines hebben erg veel webpagina’s te indexeren. Het aantal pagina’s wordt steeds meer en zoekmachines zoals Google streven er naar om elke website minimaal eens in de twee weken te bezoeken. Erg veel werk dus!

Daarom vindt de zoekmachine het fijn als je vertelt waar alle pagina’s van je website gevonden kunnen worden en hoe deze zich tot elkaar verhouden. De zoekmachine hoeft jouw overzicht dan alleen maar te controleren en aan te vullen en niet helemaal zelf te generen, dat scheelt veel werk!

type-set

Hoe werken sitemaps eigenlijk?

Zoekmachines indexeren alle websites op het net door te crawlen. Dit crawlen gebeurt door een zogeheten bot. Zoekmachines doen dit zodat op het moment dat jij gebruik maakt van hun zoekfunctie, ze in een fractie van een seconde jou meteen de zoekresultaten pagina’s kunnen laten zien (SERP’S). Deze pagina’s tonen websites die gaan over, of verband hebben met, de zoekterm die je hebt opgegeven.

Als jouw website een sitemap heeft dan krijg je een aantal pluspunten. Hoe meer pluspunten je hebt des te meer voorrang je krijgt op je online concurrenten om boven hun in de zoekresultaten te verschijnen.

Wat kan jij met sitemaps doen?

Wij raden je aan om zelf een sitemap toe te voegen, deze kan je in de meeste CMS-systemen gemakkelijk laten generen. Sommige systemen hebben een plugin nodig. Meer informatie hierover kan je opvragen bij de websitebeheerder. Het beste, lees: het makkelijkste voor de zoekmachine, is om de sitemap in een XML-bestand te laten generen onder de url www.jouwwebsite.nl/sitemap.xml.

Tip: vergeet niet om de zoekmachines te laten weten dat je een sitemap hebt, dit kan bijvoorbeeld bij Search Console (voorheen Google Webmaster Tools)!

Wil jij weten hoe zichtbaar je website nu is? Wil jij weten waar jouw online kansen liggen? Doe dan gratis en vrijblijven onze SEO check: www.via3.nl/seo-check

Geen reactie's

Geef een reactie